Гортаючи стрічку в соціальних мережах, чи всі, здавалося б, перетворилися на професійних кухарів чи пекарів? Або ви таємно розгортаєте продукти з доставки і подаєте їх на посуді з кухонної шафи? На щастя, вам не потрібно йти по будь-якому шляху, щоб насолодитися чудовою японською кухнею вдома!
Японська кухня покладається на кілька основних інгредієнтів, таких як соєвий соус, мірин, саке, цукор і, звичайно, на бульйон дасі. Заповніть ними свою шафу, і у вас буде основа для приготування більшості страв. Для тих днів, коли у вас немає вільних годин, ось п’ять простих рецептів, з яких можна розпочати!
5. Оякодон
На початку списку, частково завдяки своїй чудовій назві, яка буквально означає «чаша для батьків та дітей», цей горщик з куркою та яйцем є класикою японської кухні. У суміші кацуо-даші, соєвого соусу, цукру та міріну тушкуйте подрібнене м’ясо курячого стегна та нарізану цибулю до готовності. Далі, делікатна частина: додавання злегка збитих яєць, поки воно частково не звариться (уважно стежте за цим!). А потім залийте повним соусом рис.
4. Каррі та рис
Неперевершений смак домашньої кухні для багатьох і улюблений серед дітей, кожна домогосподарка по-різному готує рис каррі. Хоча руф можна робити з нуля, на полицях супермаркетів викладені цілі ряди різних марок та ароматів. Головне питання це пошук того, який відповідає вашим смакам, хоча основний руф майже завжди покращується, додаючи в суміш власні спеції або соуси. Традиційними інгредієнтами є м’ясо (зазвичай курка або свинина, хоча яловичина використовується для більш темного, насиченого каррі), з картоплею, морквою та цибулею. Подавати з маринованим імбиром або раккіо (китайська цибуля).
3. Шогаякі
Ще одна класика, яку часто можна зустріти в тейшоку (меню) у шокудо (кафе) по всій країні. Дуже важко помилитися при приготуванні шогаякі – хоча існує безліч різних способів це зробити. Основна концепція – обсмажити кілька тонких скибочок бута-росу (свинячої корейки) та цибулі, а потім залити солодким пікантним соусом із соєвого соусу, міріну, саке, цукру та, звичайно, тертого імбиру (ви можете придбати це в трубках, якщо ви справді ліниві). Подавати з тертою капустою.
2. Удон
Улюблена своєю густою та пружинистою текстурою локшина удон чудово смакує на обід або легку вечерю. Для м’ясної версії просто відваріть суміш дасі, саке, міріну, цукру та соєвого соусу (відкоригуйте солоність та солодкість за смаком) та додайте кілька тонких скибочок яловичини. Тим часом зварить удон-суп – ще одну суміш дасі, сої та мірину та потім додайте удон. Перекладіть в миску, зверху покладіть м’ясо, посипте зеленою цибулею і вуаля! Для вегетаріанської версії поміняйте яловичину на aburaage (сумка з тофу у фритюрі) і використовуйте комбу-дасі.
1. Такамі Гохан
І останнє, але не менш важливе: ідеальний приклад мінімальних зусиль, але максимального смаку! Блюдо, яке іноді називають рисом Гомокі гохан (п’ять інгредієнтів), зазвичай містить такі інгредієнти, як курка, морква, коньяк, абурааге і лопух. Киньте все в рисоварку. Дочекайтеся готовності, потім подавайте, можливо, прикрасивши міцуба (японської петрушкою). Поплескайте себе по плечу за смачну і поживну їжу домашнього приготування. Яку ви отримали, майже нічого не зробивши!